Vad är hip dips?

Hip dips har på senare tid blivit allt mer debatterat och till och med blivit en osäkerhet hos vissa kvinnor. Så jag beslutade mig för att skriva ett blogginlägg med allt om fenomenet där jag kommer att titta på vad det är och ge tips för vad man kan göra åt saken om man skulle vilja. 

Vad är hip dips? 

Hip dips är en naturlig anatomisk egenskap som innebär en fördjupning eller en konkavitet mellan höftbenet och höftmusklerna på på båda sidorna av höften. Dessa fördjupningar kan vara mer framträdande hos vissa människor och kan upplevas som mer synliga eller markanta beroende på hur mycket fett och muskler man har på kroppen. 

Den exakta orsaken till hip dips är inte helt klarlagd, men det finns flera faktorer som verkar spela in. En av de främsta är den individuella variationen i kroppsfett och muskelstruktur runt höfterna. Hos vissa människor kan fettet fördelas jämnare över höfterna, medan det hos andra kan ansamlas i specifika områden och skapa en fördjupning som syns mera. Dessutom kan muskelutvecklingen kring höfterna påverka utseendet av hip dips, då en välutvecklad gluteus medius-muskel (rumpmuskel) kan bidra till att fylla ut utrymmet och minska synligheten av fördjupningarna.

Även om hip dips är en naturlig och vanlig företeelse kan vissa kvinnor uppleva det som estetiskt oönskade. Det har lett till att det finns en mängd olika träningsövningar och fitnessrutiner som marknadsförs för att ”minska” eller ”dölja” hip dips. Det är viktigt att komma ihåg att människokroppens form och struktur är unik för varje individ, och att hip dips är en del av den naturliga variationen hos människokroppen.

Sammanfattningsvis är hip dips fördjupningar mellan höftbenet och höftmusklerna som är en naturlig del av människokroppens anatomi. Deras synlighet kan variera från person till person och påverkas av faktorer som kroppsfett och mängden muskler på området. 

Kan man träna bort hip dips? 

Det finns två svar på denna fråga, både ja och nej. Om man har stora hip dips så kan man inte träna bort dem helt, men potentiellt göra dem lite mindre synliga. Om de är små kan det gå att helt träna bort dem genom att bygga muskler på rätt ställen på kroppen, nämligen över rumpan. 

Övningar för att få bort hip dips

Man ska inte ha för stora förväntningar på att få bort hip dips helt, men om man vill ge det ett försök så är övningar som tränar underkroppen det som ger resultat. Det inkluderar: 

  • Squats – Ger mer muskler över rumpa och lår 
  • Marklyft – Ger mer muskler över baksida lår, rumpa och ryggen
  • Hip thrusts – Bästa övningen för resultat över rumpan 
  • Hip abductors – Tränar specifikt muskeln som sitter vid dina hip dips

Blir du starkare i dessa 4 övningar så kommer alla muskler på dina ben, rumpa och höfter att växa vilket gör att hip dipsen fylls ut och blir mindre synliga. 

Läs mer om hip thrusts här!

Hip dips fillers 

Detta är ett alternativ som jag själv aldrig skulle ge mig in på då jag föredrar att träna mig till resultat som är så bra som möjligt även om det inte tar bort hip dips helt. Men om man verkligen lider av sina hip dips så kan man göra fillers på området som gör att de försvinner. Inget jag rekommenderar, men heller inget jag dömer någon för. Alla måste ta sitt eget beslut här och vara noga med att läsa på och göra en konsultation om man överväger det. 

Hip dips shapewear 

Om man har väldigt stora hip dips och man tillfälligt vill få bort dem inför exempelvis ett event där man kommer att ha en åtsittande klänning eller liknande så finns det ett alternativ. Det är trosor som är vadderade över området där hip dipsen sitter och gör att de inte syns. Jag har själv inte provat detta alternativ, men min vän gjorde det och resultatet var väldigt snyggt och såg naturligt ut. 

Är hip dips snyggt? 

Smaken är som baken och jag personligen tycker varken att det är snyggt eller fult utan bara en del av kroppens utformning och det är något jag accepterar. Jag tränar för att hålla mig i form och att mina hip dips blivit mindre är bara något extra som jag lagt märke till. Så jag tycker inte att det är något man ska lägga något större vikt vid, utan fokusera istället på att vara hälsosam och i bra form. Anledningen att jag skrev detta inlägg var inte för att då någon osäker, utan för att de som redan är osäkra ska kunna jobba på att lösa problemet och trivas bättre med sig själva. 

Slutsats

Det var all viktig information om hip dips och jag hoppas att du har lärt dig något. På återseende! 


Publicerat

i

av

Etiketter: