Vad är Ashwagandha? – Allt du behöver veta om det populära kosttillskottet

Ett kosttillskott som blivit allt mer populärt de senaste åren är Ashwagandha och nu ser man det på reklamer överallt. Men vad är det egentligen? Varför är det bra? Vad har det för effekter? Och vad ska man tänka på innan man köper det? Det kommer jag att gå igenom i denna guide om Ashwagandha som är ett kosttillskott jag själv använder regelbundet. 

Vad är Ashwagandha?

Ashwagandha, även känt som vinterkörsbär eller indisk ginseng, är en kraftfull medicinalväxt med djupa rötter i den traditionella ayurvediska medicinen som kommer från Indien. Den är känd för sina påstådda hälsofördelar och adaptogena egenskaper, vilket innebär att den kan hjälpa kroppen att anpassa sig till stress som kan vara både fysisk och psykisk, samt främja övergripande välmående.

En av ashwagandhas främsta fördelar är dess förmåga att reglera kroppens stressrespons genom att balansera produktionen av stresshormoner som kortisol. Detta kan potentiellt lindra ångestsymptom och främja en känsla av lugn och avslappning.

Utöver dess stressreducerande egenskaper tros ashwagandha även ha antiinflammatoriska effekter, vilket kan gynna tillstånd som är förknippade med kronisk inflammation, såsom artrit.

Ashwagandha sägs även ha antioxidantegenskaper. Det hjälper till att skydda kroppen mot oxidativ stress och därmed främja övergripande cellhälsa och långsiktig hälsa.

Vidare har ashwagandha undersökts för sina potentiella effekter på kognitiv funktion och minne, och vissa studier antyder att den kan förbättra kognitiv prestanda och skydda mot neurodegenerativa sjukdomar tack vare sina neuroskyddande egenskaper.

Även om ashwagandha vanligtvis anses vara säker för de flesta när den tas i rekommenderade doser, är det viktigt att notera att ytterligare forskning behövs för att fullt ut förstå dess effekter och eventuella biverkningar. Personer med vissa medicinska tillstånd eller som tar mediciner bör rådgöra med en läkare innan de inkluderar ashwagandha i sin kost.

Sammanfattningsvis är Ashwagandha en respekterad ört inom traditionell medicin, känd för sina adaptogena, antiinflammatoriska, antioxidant- och potentiellt neuroskyddande egenskaper. Dess användning har ökat i takt med intresset för naturliga behandlingar och holistisk hälsa, men ytterligare forskning behövs för att bekräfta hur effektivitet det faktiskt är och hur säkerheten är vid långsiktig användning. 

Hur jag använder Ashwagandha

Jag använder själv Ashwagandha regelbundet i lite olika situationer och av olika anledningar och tycker att det fungerar väldigt bra i de situationerna. Jag cyklar det och använder det i 8 till 12 veckor åt gången, sedan tar jag ett break på halva tiden. Så om jag använder det 8 veckor så tar jag ett avbrott på 4 veckor innan jag börjar igen. Det verkar inte vara några problem att använda det längre, men jag tycker att effekten minskar efter ett tag, men efter att ha hållit upp så kommer den tillbaka. Nedan kommer jag att lista vilka situationer jag tar Ashwagandha.

I perioder av stress: Under perioder i mitt liv där jag är stressad så tar jag ashwagandha, oftast en större dos på kvällen. Men ibland så tar jag halva på morgonen och andra halvan på kvällen, lite beroende på hur min dag ser ut. Detta för att som jag skrev om ovan hjälper till att reglera och sänka stresshormonet kortisol. Det gör att jag orkar med att göra fler saker varje dag och inte stressa upp mig lika mycket. 

Efter träning: När man tränar hårt så ökar kortisolet i kroppen då intensiv träning är en form av stress. Speciellt om man tränar längre än 45 minuter varje pass. Här är det svårt att mäta hur bra det fungerar, men det borde påverka återhämtningen positivt då lägre kortisol ger snabbare återhämtning. Jag tycker mig känna att det fungerar. 

När jag har svårt att varva ner: Precis som många andra har jag i perioder svårt att varva ner på kvällarna, ta det lugnt och svårt att sova. En dos Ashwagandha hjälper mig ganska mycket, speciellt under perioder jag har svårt att sova.   

Hur jag tar det 

Enligt instruktionerna rekommenderas att man tar det tillsammans med mat. Jag personligen tar det när det passar bäst in i min dag och får samma effekt och inga problem med magen även när jag tar det på tom mage. Men alla reagerar olika så prova dig fram vad som funkar. 

Vad man ska tänka på när man köper Ashwagandha

Det gäller att man köper en bra produkt av hög kvalitet oavsett vilken typ av kosttillskott man ska köpa och såklart är Ashwagandha inget undantag. När det kommer till denna produkt finns det ett alternativ som sticker ut och rekommenderas av de flesta och det är KSM66. Det säljs på de flesta hälsokostbutiker, både online och vanliga butiker, samt i många apotek. Det skiljer sig från många andra Ashwagandha-produkter genom att vara ett extrakt vilket innebär att det är betydligt mer kraftfullt än att köpa pulver som bara är nermald planta. Här får du en högre dos av alla de verksamma ämnena. Dessutom kommer produkten i smidiga kapslar som är enkla att svälja. 

Kan man ta Ashwagandha med andra kosttillskott? 

Jag tar en del andra kosttillskott och har aldrig stött på några problem och hittar heller inget som tyder på att det skulle verka negativt med något annat kosttillskott när jag söker runt på internets alla forum. Men om du äter mediciner av något slag bör du som alltid fråga din doktor innan du börjar och är du osäker om något annat är det med bättre att fråga en gång extra än för lite. 

Slutsats

Jag gillar Ashwagandha väldigt mycket och tycker det är ett kanon komplement till en i övrigt hälsosam livsstil. Prova du med och se vad det kan göra för just dig!   


Publicerat

i

, ,

av

Etiketter: