Riskokare – Ett tips för dig som tränar!

Som du säkert märkt vid det här laget så kretsar en stor del av mitt liv runt träning. Och när det är en av de största intressena så är även kost, näring och matlagning en stor del av det, annars får man inte de resultaten man arbetar så hårt för. Så i detta inlägg kommer jag att titta närmare på riskokare som blivit ett riktigt “life hack” för mig! 

Allt du behöver veta om riskokare 

Att äta rätt är en viktig del av en aktiv livsstil, och en riskokare kan vara ett ovärderligt verktyg för dig som tränar då ris är en riktigt bra kolhydratkälla. Här får du en översikt över vad en riskokare är, hur de fungerar, vad du bör tänka på när du köper en, samt en sammanfattning av modellen jag använder – Yum Asia Sakura.

Vad är en riskokare?

En riskokare är en elektrisk köksapparat designad för att koka ris på ett enkelt och effektivt sätt. Den består vanligtvis av en inre gryta, ett värmeelement och en termostat som reglerar temperaturen. Genom att automatiskt kontrollera tillagningsprocessen gör riskokaren det möjligt att få perfekt kokt ris varje gång utan att behöva övervaka det.

Hur fungerar en riskokare?

En riskokare fungerar genom att koka ris i vatten tills all vätska absorberats eller avdunstat. När du startar riskokaren, börjar den värma vattnet till kokpunkten. När riset har absorberat tillräckligt med vatten och kokats klart, känner en sensor av detta och byter till ett varmhållningsläge, vilket håller riset varmt utan att det bränns vid eller blir överkokt.

Vad ska man tänka på när man köper en riskokare?

När du överväger att köpa en riskokare, finns det några viktiga faktorer att tänka på:

  1. Kapacitet: Välj en storlek som passar dina behov. Om du lagar mat för en eller två personer räcker det med en mindre modell, medan större familjer kan behöva en större riskokare.
  2. Funktioner: Titta efter extrafunktioner som förinställda program för olika typer av ris, timer, varmhållningsfunktion och ångkokningsmöjligheter.
  3. Material och Konstruktion: Inre grytan bör vara av hög kvalitet, helst non-stick, för enkel rengöring och lång hållbarhet.
  4. Pris: Priset kan variera beroende på märke och funktioner. Bestäm din budget och jämför modeller inom den prisklassen för att hitta den bästa lösningen för dina behov.

Yum Asia Sakura – Min riskokare

Yum Asia Sakura är en av de mest populära riskokarna på marknaden och rekommenderar i många olika köpguider och det är därför jag klickade hem just den modellen. Den erbjuder en mängd funktioner som gör den till ett utmärkt val för den som tar sin träning och kost på allvar.

  • Kapacitet: Den har en kapacitet på upp till 5,5 koppar okokt ris, vilket är perfekt för både mindre och större hushåll.
  • Avancerad Teknik: Sakura använder fuzzy logic-teknologi, vilket innebär att den automatiskt justerar tillagningstiden och temperaturen för att säkerställa perfekt ris varje gång.
  • Mångsidighet: Förutom att koka olika typer av ris, kan den även användas för att ångkoka grönsaker, koka soppor och tillaga gröt.
  • Användarvänlighet: Den har en lättläst digital display och enkla kontroller, samt förinställda program för olika rissorter och andra maträtter.
  • Design: Den moderna och stilrena designen gör att den passar in i vilket kök som helst.

Riskokare – Varför de är ett lifehack för dig som tränar! 

Så vad gör att riskokare faktiskt är ett lifehack för dig som tränar? För mig är det tre olika saker som gör att mitt liv blir betydligt enklare. 

Det sparar tid: Tränar man mycket, så äter man även mycket jämfört med de som inte tränar, annars bygger man inga muskler. En riskokare sköter tillagningen av riset åt dig vilket gör att du slipper ställa dig vid spisen för att få nytt och färskt ris. Du slipper även vakta grytan utan du kan äta när du vill efter riset blivit klart tack vare varmhållningsfunktionen. Äter man flera gånger så kan varmhållningsfunktionen köras i många timmar och riset kommer kännas lika färskt oavsett när du äter det. 

Timer: Min modell har timerfunktion och det gör att jag kan förinställa den så att riset är klart när jag kommer hem från jobbet eller gymmet så att jag kan äta direkt. Min modell kan även användas till gröt, och använder man timern så kan man ha gröt färdig när man vaknar på morgonen så man kan sova de där 10 extra minuterna man gärna trycker på snooze-knappen! 🙂 

Riset blir perfekt: Utan att jag behöver göra något alls, så blir riset perfekt i både smak och konsistens. Min modell har olika program för olika typer av ris vilket gör att riset blir så bra det kan bli utan att jag behöver göra något mer än att lägga i rätt mängd ris och vatten, samt trycka på knappen. 

Slutsats

Precis som med robotdammsugaren jag skrev om tidigare så rekommenderar jag inte någon specifik modell även om jag är väldigt nöjd med min Yum Asia Sakura. Men jag rekommenderar verkligen att skaffa en riskokare om du som mig äter mycket ris. Du kommer att få det perfekt varje gång, spara både tid och arbetsinsats. Tills nästa inlägg, ha det bäst!


Publicerat

i

, ,

av

Etiketter: