När ska man inte träna? 

Min blogg handlar till stor del om träning och jag gillar att uppmuntra andra att ta tag i sin träning för att det har så många fördelar. Men det finns gånger man inte ska träna och det är just vad denna artikel kommer att handla om! 

När man är sjuk ska man inte träna 

Detta är den viktigaste punkten på listan då det helt enkelt är farligt att bryta mot denna regel. Med sjuk menar jag i detta fallet om man har feber eller ont i halsen. Att träna i något av dessa tillstånd gör att man löper risken för att få allvarligare problem som hjärtmuskelinflammation som kan vara riktigt farligt. Men det ökar även risken att sjukan man redan har blir sämre och mer långvarig. Så undvik alltid att träna om du har feber eller ont i halsen. 

Efter sjukdom 

När du precis blivit frisk kan det vara värt att vänta ett par dagar extra för att inte bli sjuk igen. Eller i alla fall ta det lite lugnare och byta ut din vanliga träning mot en kortare promenad eller köra väldigt lätta vikter med färre sets och reps om du verkligen känner att du vill gå till gymmet. Men undvik att pusha dig till max. 

Om du inte sovit eller sovit väldigt lite 

Denna punkten är inte på något vis farlig, snarare handlar den om hur du kommer att prestera och om träningen kommer att ge resultat. Om du haft en sådan natt när du inte kunnat sova eller bara fått ett par timmar kan det vara värt att skjuta upp din träning till nästa dag för att göra den helt utvilad istället. Träning är trots allt något vi gör för att må bättre och att stressa kroppen mer än man behöver är i många fall varken nödvändigt eller produktivt ur träningssynpunkt. Om du har ett träningsschema där du tränar varje dag och behöver få in ett pass, så kör lite lättare med målet att du snarare ska känna dig piggare efter din träning, istället för slutkörd. 

Om du är skadad

Om du är skadad i någon kroppsdel så kan det vara värt att undvika att träna just den muskelgruppen och närliggande muskler som påverkar området. Lägg istället energin på att träna resten av kroppen lite extra. Om du vet vad det är för skada och inte bara något tillfälligt så är såklart rehab något man bör göra. 

Om du håller på att bli övertränad

Denna punkten är lite svår att avgöra själv då överträning kan vara svårt att märka av eller avgöra om det är just detta. Men om du trots hård träning upplever att du inte får några resultat, känner dig konstant trött och hängig eller till och med känner dig svagare under din träning så är det dags att ta lite vila. Kroppen blir inte starkare när vi är i gymmet utan när vi vilar, så om du har ett eller flera av de tre symptomen och inte tagit ett break på ett tag är det dags att vila. Ta en vecka där du inte tränar hårt utan fokuserar på att tillräckligt med bra mat, fokuserar på att sova tillräckligt och om du känner att du vill röra på dig så substituera med korta promenader. Läs allt viloveckor här!

Slutsats

Som du ser finns det flera anledningar att avstå träning, men det är lika viktigt att du faktiskt är ärlig med dig själv så att du inte avstår i onödan. Följ instruktionerna i denna artikel så kommer du att göra snabbare framsteg än om du hade tränat igenom dessa problem. Tills vi hörs nästa gång!  


Publicerat

i

av

Etiketter: