Behöver man proteinpulver? 

Proteinpulver marknadsförs som någon form av mirakel och enligt vissa ökar resultatet i gymmet med x antal procent, vissa säger att man inte behöver det alls och en del har uppfattningen att träning är meningslöst utan det. Så vad stämmer egentligen? Det kommer jag att reda ut nedan. 

Vad är proteinpulver? 

Först kanske jag bör reda ut vad proteinpulver faktiskt är. Kortfattat är det ett snabbt och billigt sätt att få i sig mer protein vilket är byggstenarna till muskler och återhämtning efter träning. Normalt får man i sig protein från kött, fisk, kyckling och mjölkprodukter men i pulverform kan det även vara kemiskt framställt istället för utvunnet ur en råvara (oftast mjölk). 

Behöver man proteinpulver? 

Detta är en väldigt vanlig fråga bland personer som tränar, ofta bland de som är lite yngre. Och det finns ett väldigt tydligt svar på denna fråga och det är: Nej, man behöver inte proteinpulver för att man tränar om man äter tillräckligt med bra mat. Med det sagt så finns det scenarion där det kan vara fördelaktigt att ha det tillgängligt och de kommer jag att titta närmare på nedan. 

Efter träningen: För bästa resultat och snabbast återhämtning så är det viktigt att få i sig näring så snabbt man kan efter att man tränat. Detta är den största vinsten med proteinpulver för mig då jag dels kan ha en shaker i väskan med pulver i och dricka det direkt efter jag tränat i omklädningsrummet. Men eftersom jag även har svårt att äta direkt efter att jag tränat så föredrar jag att dricka en shake istället för att sedan kunna äta riktig mat ungefär en timme efter. 

Som mellanmål: Jag brukar alltid att försöka äta riktiga mellanmål med riktig mat, frukt eller nötter. Men precis som för alla andra kommer livet i vägen ibland och det kan vara svårt att hinna med att äta eller jobbigt att ha mat med sig. Att ta en shake som nödlösning är bättre än ingen näring. Smidigt att ha med sig, snabbt att få i sig.  

Under diet: Om man vill gå ner i vikt men behålla så mycket av sina surt förvärvade muskler som möjligt är lägre kaloriintag med högt proteinintag den bästa lösningen. Pulver som kallas Whey 100 har väldigt lite kcal med mycket protein och i detta scenario är det ett perfekt alternativ att byta ut något av dina mellanmål med. Detta är enda gången det kan vara värt att ersätta någon måltid med en shake.  

Svårt att gå upp i vikt: För en del låter denna punkten kanske konstig, men vissa har svårt att gå upp i vikt och det är ett lika eländigt problem som att inte kunna gå ner i vikt. Då är en proteinshake ett enkelt sätt att få i sig mer näring genom att ta en varje dag utöver sin vanliga kost. I detta fallet kan det vara värt med ett alternativ som har extra kolhydrater. 

Kom ihåg att det är ett kosttillskott 

Om du läser namnet “kosttillskott” och funderar över vad det faktiskt betyder så finns svaret på frågan jag behandlat i detta inlägg. Proteinpulver är inget man behöver och absolut inget som ersätter riktig mat. Det är ett tillskott som man tar utöver sin vanliga kost. Det finns scenarion där man kan ha nytta av det då det gör livet enklare eller om man har svårt att få i sig tillräckligt med näring. Men riktig mat kommer allt att vara det bästa alternativet både för dina resultat i gymmet och för din hälsa! 


Publicerat

i

av

Etiketter: