HIIT Cardio – Snabb och effektiv träning!

I dagens hektiska värld är tid en av våra mest värdefulla resurser, efter vår hälsa såklart. Många människor letar efter träningsformer som ger maximal nytta på minimal tid. Här kommer HIIT (High-Intensity Interval Training) in i bilden som en av de mest effektiva träningsmetoderna och är min hemlighet till stora resultat med liten tidsinsats. HIIT cardio erbjuder en snabb och intensiv träning som inte bara förbättrar din kondition, utan även hjälper till att bränna kalorier och förbättra den allmänna hälsan och med väldigt korta pass. I detta blogginlägg kommer jag att dyka ner i vad HIIT cardio är, hur man genomför det, olika alternativ som löpning, cykling och simning, samt vilka fördelar denna träningsform erbjuder.

Vad är HIIT Cardio?

HIIT står för High-Intensity Interval Training, vilket innebär högintensiv intervallträning. Det är en träningsform som växlar mellan korta, intensiva insatser och korta återhämtningsperioder. Målet med HIIT är att få pulsen att stiga snabbt och sedan låta den sjunka något under återhämtningsperioden innan nästa intensiva period börjar.

Grundprinciperna för HIIT

 1. Hög intensitet: Under de intensiva perioderna ska du arbeta på cirka 80-90% av din maximala ansträngningskapacitet.
 2. Kort varaktighet: Dessa intensiva perioder är ofta mellan 20 sekunder och 1 minut långa.
 3. Återhämtning: Återhämtningsperioderna kan vara aktiva (lätt aktivitet) eller passiva (vila) och varar oftast lika länge som eller längre än den intensiva perioden.
 4. Total träningssession: En HIIT-session kan vara så kort som 10 minuter eller så lång som 30 minuter, beroende på intensiteten och vilka mål du har.

Hur genomför man HIIT Cardio?

Att genomföra HIIT cardio är relativt enkelt och kan anpassas efter din konditionsnivå, träningsutrustning och tillgänglig tid. Här är några grundläggande steg för att du ska kunna komma igång:

Steg 1: Välj din träningsform

HIIT kan utföras med nästan vilken typ av konditionsträning som helst, inklusive löpning, cykling, simning, rodd, eller kroppsviktsövningar som burpees och hopprep.

Steg 2: Bestäm intervallerna

Ett klassiskt HIIT-pass kan bestå av 30 sekunders intensiv aktivitet följt av 30 sekunders vila. För nybörjare kan ett 1:2-förhållande vara lämpligare, till exempel 30 sekunders arbete följt av 1 minuts vila.

Steg 3: Uppvärmning

Innan du börjar med HIIT är det viktigt att värma upp ordentligt för att förbereda musklerna och minska risken för skador. En uppvärmning kan inkludera lätt joggning, dynamiska stretcher eller lätt cykling i 5-10 minuter.

Steg 4: Genomför intervallerna

Arbeta så hårt du kan under de intensiva perioderna. Detta innebär att verkligen utmana dig själv och arbeta nära din maximala kapacitet. Under återhämtningsperioderna ska du låta pulsen sjunka något, men ändå hålla kroppen i rörelse om du väljer aktiv vila. Exempelvis så springer man så snabbt man kan i 30 sekunder, för att sedan gå eller jogga i 1 minut och sedan upprepa det flera gånger. 

Steg 5: Nedvarvning

Avsluta alltid ditt HIIT-pass med en nedvarvning för att hjälpa kroppen återgå till ett vilotillstånd och förhindra stelhet. Detta kan inkludera lätt jogging, stretching eller annan lågintensiv aktivitet i 5-10 minuter.

Alternativ för HIIT Cardio

HIIT cardio kan anpassas till många olika träningsformer. Här är några populära alternativ:

Löpning

Löpning är en av de mest tillgängliga formerna av HIIT. Du behöver bara ett par bra löparskor och en öppen yta.

Exempel på HIIT-löppass:

 1. Värm upp med lätt joggning i 5 minuter.
 2. Sprinta i 30 sekunder.
 3. Gå eller jogga lätt i 1 minut.
 4. Upprepa intervallerna 8-10 gånger.
 5. Avsluta med nedvarvning i 5 minuter.

Cykling

Cykling är skonsamt för lederna och kan utföras på en stationär cykel eller utomhus.

Exempel på HIIT-cykelpass:

 1. Värm upp med lätt cykling i 5 minuter.
 2. Cykla så snabbt du kan i 40 sekunder.
 3. Cykla långsamt i 1 minut.
 4. Upprepa intervallerna 6-8 gånger.
 5. Avsluta med nedvarvning i 5 minuter.

Simning

Simning är ett utmärkt alternativ för HIIT eftersom det involverar hela kroppen och är skonsamt för lederna.

Exempel på HIIT-simpass:

 1. Värm upp med lätt simning i 5 minuter.
 2. Simma snabbt i 30 sekunder.
 3. Simma långsamt eller flyt i 1 minut.
 4. Upprepa intervallerna 8-10 gånger.
 5. Avsluta med nedvarvning i 5 minuter.

Rodd

Roddmaskiner ger en utmärkt helkroppsträning och är perfekt för HIIT.

Exempel på HIIT-roddpass:

 1. Värm upp med lätt rodd i 5 minuter.
 2. Ro så snabbt du kan i 30 sekunder.
 3. Ro långsamt i 1 minut.
 4. Upprepa intervallerna 8-10 gånger.
 5. Avsluta med nedvarvning i 5 minuter.

Kroppsviktsövningar

För de som inte har tillgång till utrustning och inte kan eller vill springa är kroppsviktsövningar ett utmärkt val.

Exempel på HIIT-kroppsviktspass:

 1. Värm upp med lätt aktivitet som jumping jacks i 5 minuter.
 2. Gör burpees i 30 sekunder.
 3. Vila i 30 sekunder.
 4. Gör squat jumps i 30 sekunder.
 5. Vila i 30 sekunder.
 6. Upprepa intervallerna för varje övning 4-5 gånger.
 7. Avsluta med nedvarvning i 5 minuter.

Fördelar med HIIT Cardio

HIIT cardio erbjuder många fördelar som gör det till en attraktiv träningsform för människor med olika träningsmål.

1. Tidsbesparande

En av de mest uppenbara fördelarna med HIIT är att det är extremt tidsbesparande. Du kan få en effektiv träning på så lite som 10-30 minuter, vilket gör det lättare att passa in i en upptagen livsstil där man behöver klämma in sina träningspass.

2. Ökad kaloriförbränning

HIIT bränner fler kalorier på kortare tid jämfört med traditionell, lågintensiv konditionsträning. Detta beror på den höga intensiteten och den efterföljande ”efterbränningen” (EPOC – Excess Post-exercise Oxygen Consumption) där kroppen fortsätter att förbränna kalorier även efter träningen.

3. Förbättrad hjärthälsa

HIIT tränar hjärtat att arbeta hårdare och mer effektivt. Genom att regelbundet höja och sänka pulsen under träningen förbättras både hjärtats styrka och dess förmåga att pumpa blod.

4. Ökad muskeluthållighet och styrka

Många HIIT-pass inkluderar styrketräningsövningar, vilket hjälper till att bygga muskelstyrka och uthållighet. Denna kombination av kondition och styrka gör HIIT till en utmärkt helkroppsträning. Ett exempel på denna typen av HIIT är cirkelträning. 

5. Förbättrad ämnesomsättning

HIIT kan öka din ämnesomsättning både under och efter träningen. Studier visar att HIIT kan förbättra insulinkänsligheten och öka kroppens fettförbränning.

6. Flexibilitet och variation

HIIT kan anpassas till nästan vilken träningsform som helst, vilket ger stor flexibilitet och variation. Detta gör träningen roligare och mindre monoton, vilket kan hjälpa dig att hålla motivationen uppe.

7. Förbättrad mental hälsa

Träning i allmänhet är känt för att förbättra humöret och minska stress, och HIIT är inget undantag. De intensiva träningsperioderna frigör endorfiner, vilket kan leda till en känsla av välbefinnande och minskad ångest.

8. Ökad kardiovaskulär uthållighet

HIIT har visat sig förbättra VO2 max, vilket är en mätning av kroppens maximala syreupptagningsförmåga. Detta innebär att din kropp blir bättre på att använda syre, vilket förbättrar din allmänna uthållighet.

9. Fettförlust och kroppskomposition

Flera studier har visat att HIIT är mycket effektivt för att minska kroppsfett och förbättra kroppskompositionen. Detta beror på kombinationen av hög kaloriutbränning och efterbränningseffekten.

Avslutande tankar

HIIT cardio är en fantastisk träningsform för alla som vill få stora resultat av sin träning på kortast möjliga tid. Med sina många fördelar, från ökad kaloriförbränning och förbättrad hjärthälsa till förbättrad mental hälsa och ökad muskelstyrka, är det lätt att förstå varför HIIT har blivit så populärt. Att det är anpassningsbart efter olika mål gör träningsformen än mer attraktiv. Det är dock en väldigt jobbig form av träning där man verkligen får pressa sig för att få resultaten, men för mig är det en stor win att kunna få så mycket fördelar på så kort tid! Prova det du med!


Publicerat

i

av

Etiketter: