Gå ner i vikt enkelt! 

En av de absolut vanligaste frågorna jag har bland personer som tänkt att de ska börja träna är hur går jag ner i vikt? och speciellt hur man gör det enkelt. Och faktum är att det inte är speciellt svårt om man har en lätt och smidig plan för att göra det. Tyvärr krånglar många till det och ska börja med någon avancerad diet som de inte riktigt förstår eller försöker göra det så snabbt att man inte får resultat eller mår väldigt dåligt när man gör det. Så i detta inlägg kommer jag att skriva enkla steg för att du ska kunna gå ner i vikt på det enklaste sättet.

Det bästa tipset! 

Jag börjar med att skriva det bästa tipset för att få stora resultat och resultat som man kommer att behålla även efter man nått en vikt eller ett utseende som man är nöjd med. Det är att låta viktnedgången ta tid! Jag upprepar, för bästa resultat så låt viktnedgången ta tid! Det är det sättet som är minst smärtsamt och ger bäst förutsättningar att behålla din nyvunna vikt. 

Räkna inte kalorier! 

Jag räknar aldrig kalorier, oavsett om jag försöker bygga muskler, gå ner i vikt eller behålla den vikten jag är på. Däremot är det viktigt att lära sig vilka livsmedel som innehåller mycket kalorier då du kommer att behöva äta mindre av dem och undvika de värsta kaloribomberna. 

Börja träna 

För att förbränna fett så är någon form av konditionsträning det bästa alternativet. Det spelar ingen roll om du föredrar att springa, cykla, simma, promenera eller gå på någon gruppträning. Välj ett eller flera av alternativen som du tycker är roliga och gör dem till en rutin i din vardag. Till exempel cykla 3 gånger i veckan och ta en kortare promenad de andra dagarna. Det viktigaste är att du är konsekvent, inte hur länge du tränar varje gång. 

Ta bort eller minska ner på livsmedel med stor mängd kalorier 

Direkt när du börjar din resa att gå ned i vikt så är det självklart att man bör sluta att äta godis, chips, kakor och läsk. Om du tycker det är väldigt jobbigt så börja med att ta bort hälften och byt till lightläsk. De första resultaten kommer att komma enkelt och du behöver inte göra extrema förändringar. Gör samma sak när det kommer till skräpmat och ta bort hälften. Ät det bara en gång i veckan eller ät en halv pizza istället för en hel. 

Tips: Drick vatten 

Vatten innehåller inga kalorier samtidigt som det hjälper dig att hålla dig mätt samtidigt som det är viktigt med vätskebalansen för att kroppen ska fungera som den skall. 

Vad man ska göra för att resultaten ska fortsätta komma 

Här är det många som går i en fälla. Man har börjat göra stora omställningar direkt och resultaten är stora första veckorna, men sedan stannar de av. Har du börjat försiktigt så är chansen stor att du kommer att undvika att detta händer. Och det bästa sättet att fortsätta att få resultat är att antingen lägga på lite mer träning eller ta bort lite kalorier till. Nedan kommer ett exempel på hur jag brukar göra. 

Vecka 1: Ta bort lite mer av de dåliga livsmedlen med mycket kalorier. 

Vecka 2: Lägga till 10 minuter extra varje pass på cykeln. 

Vecka 3: Byt ut en del av kolhydratskällan (ex: pasta) vid varje måltid åt broccoli. En 4e del brukar vara lagom. 

Vecka 4: Lägg in ett extra pass med träning eller gör varje promenad 25% längre. 

Sedan är det bara att fortsätta att göra sådana små förändringar tills du kommer till en punkt där du blir nöjd. Jag vill vara tydlig med att jag alltid justerar både kost och träning när jag vill gå ner i vikt då träningen gör att jag kan äta tillräckligt för att få i mig all viktig näring och inte behöva svälta mig för att tappa fett. Så träningen är en väldigt viktig del för att få en hälsosam viktnedgång. 

Att behålla din nya kropp

När du kommit till ett stadie där du är nöjd med din viktnedgång så är det viktiga att inte tappa dina resultat för att man går tillbaka till samma kost och livsstil som du hade tidigare. Som tur är har detta sätt tagit dig hit utan att du behöver ge upp allt gott och trevligt, utan för många är det bara att man äter lite mindre av det och har skapat sunda träningsvanor. Så för att behålla din nya kropp rekommenderar jag att skifta träningen lite från kondition och börja träna på gym minst 2 dagar i veckan istället. Anledningen är att när du får lite mer muskler så gör kroppen av med mer kalorier även när du är stillasittande vilket minskar risken för att lägga på sig fett igen. Jag rekommenderar även att försiktigt börja lägga på lite mer av den maten du tagit bort på tallriken igen tills du kommer till en mängd där du står still i vikt. Du ska inte fortsätta att gå ner i vikt utan behålla din kropp som den är vid detta laget. 

Du kan själv justera lite med mat kontra träning och se vad som är rätt balans för dig. 

När du ska ta en paus  

Att vara konsekvent i både kost och träning är det viktigaste för att få resultat i din viktnedgång. Men det finns ett par tillfällen då man bör ta en paus från träningen. Det ena är om du har ont i halsen, det andra är om du har feber. Många går i fällan att försöka träna sig igenom det, men det är farligt och kan göra att man blir riktigt sjuk på sikt vilket inte bara är dåligt för hälsan, utan även för dina resultat då du kommer att få avsluta helt i ett sådant scenario. 

Alkohol och viktnedgång 

Alkohol kommer att påverka resultaten på två sätt. Det första och mest uppenbara är att du dricker en massa kalorier under en kväll och som vi alla vet medföljer det ofta någon form av skräpmat innan man ska hem eller på dagen efter. Tyvärr är det inte det enda sättet som alkohol kommer att påverka dina resultat, då det även påverkar hormonerna i din kropp. Tyvärr på ett sätt som gör att fettförbränningen går ner i 5 till 7 dagar efter en riktig festkväll. 

Att ta ett glas vin till maten är inga problem, men om du går ut och festar riktigt så kommer resultaten att bli därefter. Om du har något viktigt eller väldigt roligt inplanerat så försök att inte dricka dig superfull och avstå kebaben på kvällen så kommer du att klara dig ändå. Gör det inte varje helg bara. 

Gå ner i vikt kosttillskott 

Det finns en lång rad olika kosttillskott som lovar gul och gröna skogar när det kommer till viktnedgång. Det finns några alternativ som kan ge en hjälpande hand, men de är inga mirakelpiller som kommer att göra jobbet åt dig. Kortfattat fungerar de inte alls om du inte har koll på mat och träningen först. Så börja alltid med levnadsvanorna och få resultat själv först så kan de potentiellt vara ett komplement vid de sista kilona som kan upplevas lite extra jobbiga för vissa.  

Slutsats

Att gå ner i vikt är inte så svårt som många påstår. Gör det så enkelt som möjligt för dig själv genom fysisk aktivitet varje dag och gör små förändringar i både kost och träning varje vecka. Det gör att resultaten kommer att bli väldigt stora över tid och det är resultat som du kommer att behålla då du redan har nya levnadsvanor och en plan för hur du ska göra! 


Publicerat

i

av

Etiketter: